“Schoon water, schone handen”: Watervoorzieningsproject voor de bevolking van Mateko - Kalo – Mangai in Bandundu / DR Congo

Het project van Caritas International is gelokaliseerd in de provincie Bandundu, Congo. De algemene doelstelling van het project is de gezondheidstoestand van de bevolking verbeteren door te zorgen voor veilig drinkwater, een sanitaire infrastructuur en vorming rond hygiëne. Dit zal concreet gebeuren door het aanleggen van 10 bronnen, de bouw van een sanitair blok en vormingen inzake hygiëne in het vormingshuis. Via de nieuw aangelegde bronnen van het project zullen 3.000 gezinnen in 10 dorpen (15.000 mensen) worden bereikt, wat 50 % van de bevolking in de beoogde regio Mateko-Kalo-Mangai vertegenwoordigt. Het gedeelte “vorming” richt zich op 1.000 mensen. Het gaat hier voornamelijk om vrouwen die de opgedane kennis vervolgens toepassen binnen het gezin. De impact op de gezondheidstoestand van de kinderen zal het grootst zijn.
De uitvoering van het project is in handen van de Vlaamse VZW Mateko Quo vadis, die ook een plaatselijke afdeling in Congo heeft. Caritas International verzorgt de algemene coördinatie en volgt het project vanuit zijn staf in het oosten van Congo. De plaatselijke bevolking wordt grondig betrokken bij de planning en inplanting van de bronnen en wordt ingeschakeld en opgeleid voor de constructie en het onderhoud van de bronnen.
Het departement LNE van de Vlaamse overheid cofinanciert dit project van 2007. Het duurt 18 maanden.
Meer projecten
caritas congo 2007 2
caritas congo 2007 1